Vesti
Ponedeljak, 5. mart, 2018.
RSP: Novi dom za 235 izbegličkih porodica u Ovči
U okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa izbeglim licima su uručeni ključevi za 235 stanova u Ovči. Stanovi su namenjeni izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su na ovaj način trajno rešili svoje stambeno pitanje.

Svečanom uručivanju ključeva prisustvovao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar, zamenik ambasadora SAD, Kurt Doneli, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji, Džozef Melot, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Hans Šoder, menadžer RSP Banke za razvoj Saveta Evrope Vasilis Petrides, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, v.d. direktora „Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru” d.o.o. Beograd, Dragan Katuca i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je istakao da je vrednost projekta u Ovči, koji je završen za manje od dve godine, 9,8 miliona evra i da su finansijska sredstva obezbeđena delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope, a delom iz budžeta Grada Beograda.

“Srbija je svesna činjenice da su za rešavanje ovako teških pitanja potrebni i vreme i iskrena posvećenost, da je neophodna saradnja država porekla i prihvata, kao i spremnost da se za sva otvorena pitanja pronađu pravična i održiva rešenja", istakao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, i zahvalio međunarodnim partnerima - EU, UNHCR, OEBS, i mnogobrojnim bilateralnim donatorima na podršci pri sporovođenju Regionalnog stambenog programa.

Treći potprojekat Regionalnog stambenog programa namenjen je korisnicima sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda. Ukupna vrednost ovog potprojekta je 13,6 miliona evra.

Krajnji cilj Programa je trajno zbrinjavanje izbeglica koje su nakon ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, napustili svoje domove i utočište pronašli u Srbiji.

Informator o radu  
50ms