Vesti
Sreda, 15. avgust, 2018.
RSP: Novi dom za 15 izbegličkih porodica u Arilju
U okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Arilju su uručeni ključevi stanova za 15 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Svečanom uručenju ključeva prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik opštine Arilje Zoran Todorović, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Bojan Stević, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnici Delegacije EU u Srbiji, OEBS-a, UNHCR-a i “Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru “ d.o.o. Beograd.

“Rešavanje izbegličkog pitanja predstavlja najvažniju moralnu obavezu države i međunarodne zajednice. Naša je ocena, ali i ocena naših saradnika iz međunarodnih organizacija, da na ovom planu postižemo značajne rezultate, zbog čega je Regionalni stambeni program uspešna inicijativa i pozitivan primer za dugoročno rešavanje humanitarnih posledica prisilnog raseljenja", istakao je Dačić.

Izgradnja stanova u Arilju počela je u julu 2017. godine, a finansirana je iz fonda Regionalnog stambenog projekta u iznosu od 330.000 evra i opštine Arilje u iznosu od 10 miliona dinara.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodica u regionu.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.
Informator o radu  
33ms