Vesti
Četvrtak, 19. septembar, 2019.
Uručeni ključevi 50 stanova izbegličkim porodicama u Golubincima i Paraćinu
Trideset porodica izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobilo je stanove u Golubincima kod Stare Pazove u okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog projekta, dok je u Paraćinu dvadeset izbegličkih porodica takođe dobilo novi dom u okviru drugog potprojekta ovog Programa.

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa i namenjeni su izbegličkim porodicama koje su nakon ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije prognani iz svojih domova.

Svečanom uručenju ključeva u Staroj Pazovi prisustvavao je i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je istakao da se Program odlično sprovodi i da je do sada zbrinuto mnogo izbegličkih porodica a cilj je da sva izbegla lica trajno reše stambeno pitanje.

Događaju su prisustvovali i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, predstavnik Delegacije EU u RS Ingve Engstrom, šef predstavništva UNHCR-a Hans Šoder, v.d.direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dragan Katuca i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Dodeli ključeva 20 stanova u Paraćinu prisustvovali su i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije Veljko Odalović, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivan Gerginov, predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Štefen Hudolin, i predstavnici UNHCR-a i OEBS-a.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke, navodi se u saopštenju.

U okviru Regionalnog stambenog programa do sada je dodeljeno oko 3.800 stambenih jedinica, a u toku je dodela više od 200 paketa građevinskog materijala i skoro 100 seoskih kuća.
Informator o radu  
54ms