Vesti
Subota, 9. novembar, 2019.
Stanovi za deset izbegličkih porodica u Brusu
U Brusu su dodeljeni ključevi deset stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji.

Događaju su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik opštine Brus Saša Milošević, predstavnik Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Enriko Vinsentin, šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dragan Katuca i pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivan Gerginov.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta u Brusu obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope i to u iznosu od 234.714,42 evra, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedila opština Brus.
Ukupna bruto površina objekta iznosi 660,42 kvadratna metra.

Dačić je istakao da je Regionalni stambeni program jedan izuzetan program koji, bez obzira na nacionalnu pripadnost, krajnje ravnomerno pomaže svima koji su ostali bez svojih domova gde god da se nalaze na prostoru bivše Jugoslavije. On je dodao da je kroz ovaj program u Srbiji već stambeno zbrinuto približno 4.000 izbegličkih porodica.

Dačić se zahvalio predsedniku opštine Brus Saši Miloševiću, kao i ambasadoru OEBS-a Oriciju, predstavniku Delegacije EU Enriku Visentinu, direktoru Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Draganu Katuci, pomoćniku komesara za izbeglice i migracije Ivanu Gerginovu.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.
Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.
Informator o radu  
51ms